6 d’oct. 2011

Qui és Marie Béland?


Us presentem Marie Béland, la coreògrafa que treballarà amb Inés Boza (artista resident fundadora de lacaldera) durant aquest intercanvi amb Montreal.



Marie Béland

Artista ballarina establerta a Montreal, Canada, es va graduar a la Universitat del Québec a Montreal (UQAM), on va rebre el premi William Douglas a l'Excel·lència en composició de dansa. L'any 2005, va fundar la seva companyia "maribé - sors de ce corps" i va presentar maribé – live in Montréal durant una residència d'estiu a l' Studio 303. Després Twis-manivelle, una peça per a públic jove amb la que va guanyar una beca de la Montreal Mayor's Foundation for Youth. Twis-manivelle va ser considerada com una de les top 5 representacions de dansa l'any 2005 per la revista ICI magazine i es va presentar més de 30 vegades. El seu últim treball Dieu ne t'a pas créé juste pour danser, es va presentar a Tangente l'Octubre del 2008 i va fer gira per les Maisons de la Culture la temporada 2009-2010. Amb el suport del Quebec Arts Council i altres institucions, la peça ha estat molt ben rebuda pel públic i la crítica, exhaurint les entrades en nombroses ocasions. Paral·lelament al seu treball dalt de l'escenari està interessada en la site-specific performance, el treball multidisciplinar i la docència. La seva primera site-specific piece (peça adreçada a un indret específic) Espace Vert, es va crear el 2006 i es presentar com una part de The Art (pronunciat com en francès "dehors") , un esdeveniment exterior produït per La 2e Porte à Gauche. L'any 2008, el Théâtre de Verdure li va encarregar de crear Les Précédents, una coreografia arquitectònica que es va presentar al parc Lafontaine durant l'estiu del 2008 i que es va reposar el següent any.

Marie Béland és membre fundadora de La 2e Porte à Gauche, una organització que crea i produeix esdeveniments de dansa contemporània que tenen lloc a l'exterior dels espais de dansa tradicionals: apartaments, botigues, bars, parcs, i que es qüestiona constantment la relació entre públic i artistes. De les peces que ha creat L2PAG destaquen: projet Vitrines, The Art, 7 1Ž2 à part., i Blind Date : un rendez-vous chorégraphique. El seu projecte més recent: Te situes-tu dans l'in situ ?, es va presentar a Tangente com a part del festival Montreal High Lights. L'any 2009 també va crear el col·lectiu Le P.I.Q.U.A.N.T. (Le Projet Indisciplinaire Québécois Utilisant les Arts Nécessaires à son Travail) amb dos músics. La seva primera col·laboració va guanyar el premi al millor espectacle francòfon de l'any al Fringe Festival 2009. Darrerament ha creat i interpretat les coreografies que acompanyen la banda electro-yéyé Les Handclaps.

A través del seu treball vol compartir amb els seus espectadors, les preguntes i preocupacions sobre el fenomen de la dansa. El seu univers coreogràfic enllaça virtuosisme, teatralitat i humor absurd. La Companyia maribé - sors de ce corps és membre del centre coreogràfic Circuit-Est i la gestiona Claire Piétin, Diagramme Gestion culturelle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada